Router goed aangesloten, toch problemen

Ook correct aangesloten en ingestelde routers blijken soms netwerkproblemen te veroorzaken, namelijk zogenaamde ‘broadcast storms’. De router verstuurt dan in korte tijd miljoenen berichten, waardoor het netwerk hinder ondervindt.

We hebben een lijst opgesteld van apparatuur waarbij dit is geconstateerd:

Als je een van deze routers gebruikt, kan het gebeuren dat de router ineens ongewenst gedrag gaat vertonen. Als dit op het netwerk gedetecteerd wordt zal je netwerkaansluiting worden afgesloten om het probleem te isoleren.

Om dit te voorkomen kun je het volgende doen:

  • verwijder de router van je netwerkaansluiting (dit is de eenvoudigste oplossing);
  • update de firmware van de router (je moet wel weten wat je doet, of je vraagt het aan een deskundige kennis). Het kan zijn dat er geen nieuwe(re) firmware is, of dat de nieuwe firmware dezelfde problemen heeft. Overweeg dan het installeren van DD-WRT.
  • sommige modellen, o.a. van TP-Link en Linksys/Cisco, kunnen voorzien worden van DD-WRT. Met deze firmware zijn geen problemen geconstateerd. Zie DD-WT en zoek je router op in de router-database. Gebruik niet OpenWRT, hiermee hebben we dezelfde problemen gezien als met de firmware van de leverancier.

Er is helaas geen garantie dat de bovenstaande lijst volledig is. Het zijn de typenummers die we tot dusver hebben gevonden.
We kennen diverse situaties waarbij het probleem was opgelost na updaten van de firmware. Maar we kunnen niet garanderen dat het probleem hiermee altijd wordt opgelost.

Naast routers zijn er allerlei andere typen netwerk-apparaten.
Van het type ‘access point’ (‘AP’) staan er 2 in de lijst hierboven (TL-WA801ND en WA830RE). Het is onmogelijk om deze goed in te stellen voor gebruik in SSHnet, dus storing = gegarandeerd.

Een access point is een uitbreiding van een Wi-Fi netwerk. Dus helemaal niet bedoeld om aan te sluiten op de SSHnet-outlet in de muur. Als je kamer een CPE heeft dan heb je wel Wi-Fi; maar gebruik van een access point of range extender is een slecht idee omdat je alleen maar meer ‘Wi-Fi stoorsignaal’ veroorzaakt in je eigen kamer en bij de buren.