Oude aansluiting SSHnet

Het kan zijn dat je kamer niet is voorzien van een CPE.
De kamer heeft dan alleen een ‘passieve’ SSHnet-outlet in de muur. Op de outlet staat het outlet nummer. Let op: soms is er een tweede outlet die niet in gebruik is.

Een PC of laptop kun je aansluiten op de SSHnet-outlet via een netwerkkabel (type Cat5e of Cat6). Heb je geen kabel? Elke computershop of bouwmarkt heeft die.
Let erop dat je een netwerk-kabel neemt (ook wel genoemd ‘RJ45’ of ‘UTP’) en geen ISDN kabel.
Oude aansluiting SSHnet – Beveiligen

Via de SSHnet-outlet heb je een ‘open’ verbinding met het Internet.
Een onbeveiligde computer is dan al binnen een paar minuten besmet met malware. Dat kan leiden tot allerlei problemen met de computer en met SSHnet.
Zorg daarom voor:

  • besturingssysteem up-to-date met alle officiële updates. Zo nodig kun je via je onderwijsinstelling een officiële licentie (Windows) aanschaffen voor een laag bedrag.
  • firewall ingesteld en geactiveerd.
  • anti-virus software up-to-date, actief en een wekelijkse scan.
  • anti-spyware software up-to-date, actief en een wekelijkse scan.

Ga pas het Internet op met een legaal besturingssysteem en een actieve firewall.

Oude aansluiting SSHnet – Eigen router

Om meer apparaten te kunnen aansluiten en/of gebruik te maken van Wi-Fi, hebben bewoners soms een eigen router aangesloten op de SSHnet-outlet.
Courante ‘consumenten’ apparatuur is echter niet geschikt voor ‘fool-proof’ gebruik in een netwerk als SSHnet. Het kan goed werken, maar er kunnen ook problemen ontstaan.
Nog meer risico ontstaat als je apparatuur aansluit die geen router is, maar bijvoorbeeld een ADSL modem dat thuis nog ergens lag. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet, dat je apparatuur van het juiste type gebruikt en dat die goed is ingesteld.
Tenslotte is gebleken dat ook goed ingestelde apparatuur van het juiste type soms vervelende storingen kan veroorzaken.
Bij de oude SSHnet aansluitingen kan het in ernstige situaties nodig zijn om je SSHnet aansluiting tijdelijk af te sluiten. Zie voor meer informatie
gebruik geen eigen (Wi-Fi) router.

Oude aansluiting SSHnet – Problemen

Lukt het niet om het Internet op te gaan, controleer dan eerst of het bij de buren wel werkt. Raadpleeg verder het stappenplan problemen oplossen.